Langetermijnsparen

Wat is langetermijnsparen?

Sparen voor lange termijn, zo eenvoudig is langetermijnsparen te verklaren. In principe spaart u, net zoals bij pensioensparen, voor wanneer u op pensioen gaat. En ook hier geeft de fiscus u een mooi voordeel in de vorm van belastingsvermindering. Een zaak waar u echter wel rekening mee moet houden is dat de rubriek (1353/2353) waar u langetermijnsparen moet invullen ook dient voor de aftrek voor de kapitaalsaflossingen van een woningkrediet. Heeft u dus een hypothecair krediet, dan zou het kunnen dat uw fiscale korf hiermee al voldoende gevuld is en u geen ruimte meer heeft om aan langetermijnsparen te doen.

Hoe werkt langetermijnsparen?

Net zoals bij pensioensparen dient u minimaal 18 jaar te zijn en moet u onderhevig zijn aan de Belgische personenbelasting om in aanmerking te komen voor fiscale aftrek van langetermijnsparen.

Jaarlijks kan u een bepaald bedrag sparen (voor het fiscale grensbedrag van dit jaar, kijk in de kolom rechts). Dit bedrag is afhankelijk van uw beroepsinkomsten en mag u ingeven op uw belastingsbrief. Vervolgens zal de fiscus u, net zoals bij pensioensparen, een belastingsvoordeel van 30 procent toekennen op dit bedrag.

Zoals gezegd is het bedrag wat u kan sparen afhankelijk van uw inkomen. U kunt dit door uw financieel adviseur laten berekenen of zelf aan de slag gaan met volgende formule voor inkomstenjaar 2012 (aanslagjaar 2013): 164,70 + 6% van uw netto belastbaar beroepsinkomen. Wanneer uw netto belastbaar beroepsinkomen groter is dan 33921,66 euro zit u dus aan het maximale bedrag van 2200 euro.

Een verschil met pensioensparen is dat er bij langetermijnsparen slechts één formule bestaat, langetermijnsparen via een verzekeringscontract. De verzekeringsmaatschappij waarbij u aan langetermijnsparen doet verzekert u dan van een minimumopbrengst voor uw stortingen. Deze minimumrente wordt meestal aangevuld met een variabele rentebonus of winstdeelname, die echter niet gegarandeerd is.

Wat brengt langetermijnsparen op?

De opbrengst van langetermijnsparen kan min of meer op voorhand worden uitgerekend. De meeste verzekeringsmaatschappijen werken met een gegarandeerde interest van 2,50 procent en een niet gegarandeerde winstdeelname. De interesten die u jaarlijks opstrijkt in uw contract brengen op hun beurt ook weer interesten op (kapitalisatie).

Daarnaast is het fiscale voordeel dé reden om aan langetermijnsparen te doen. Net zoals bij pensioensparen geniet u van een belastingsvermindering van 30 procent op het gespaarde bedrag. Zoals u merkt is dit ook een fiscaal zeer interessante vorm van pensioenopbouw.

Langetermijnsparen voor uw woning?

Vindt u dat sparen voor uw pensioen veel te ver weg is, dan toch kan langetermijnsparen nuttig zijn. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om via langetermijnsparen uw toekomstige schuldsaldoverzekering bijeen te sparen. Zo kan u bij het aangaan van een hypothecair krediet (voor de aankoop van uw woning) uw kostenplaatje een beetje drukken en op voorhand via een fiscaal vriendelijke manier beginnen sparen voor uw droomhuis, wat misschien dichterbij is dan uw pensioen.

Wanneer krijg ik mijn geld terug?

Het antwoord op deze vraag is identiek aan het antwoord bij pensioensparen. De bedragen die u spaart in uw contract langetermijnsparen, blijven vaststaan tot uw pensioen (tenzij u zou opteren om uw schuldsaldo via uw langetermijnsparen te financieren; zie hierboven).

Voortijdig opvragen van uw gespaarde centen is mogelijk, maar niet aan te raden. U dient dan immers al het fiscale voordeel terug te betalen aan de fiscus. Het jaar van uw 60ste verjaardag wordt de eindbelasting geheven, de bedragen die u nadien spaart zijn belastingvrij.

Langetermijnsparen na uw 65ste verjaardag?

Ook na uw 65ste kan u nog aan langetermijnsparen doen, in tegenstelling tot bij pensioensparen waar dit niet mogelijk is. Belangrijk is dat u een contract langetermijnsparen aangaat vóór uw 65ste verjaardag. Het contract moet dan ten minste 10 jaar lopen. Daarnaast moet u ook opletten dat het bedrag wat u het eerste jaar stort hoog genoeg is, de jaren nadien kan u immers niet meer sparen dan het eerste jaar. Uiteindelijk wordt na 10 jaar de eindbelasting afgehouden.

0 Comments on “Langetermijnsparen